live imax tv På første række til vulkangudindens pragtforestilling

sand til ridebane I en rejseberetning på Facebook skrev jeg i februar, at jeg boede lige ved siden af en af Hawaiis aktive vulkaner, Hualālai, som godt nok ikke har været i udbud siden 1801, men at den med lars hansen provstens datter nok gik i udbrud inden ugens udgang.

høstning af majs Der skulle dog gå godt 60 dage fra dén udtalelse, og vi skulle også 60 km længere mod sydøst, før der skete noget voldsomt på Hawaii.google play indstillinger

Hawaii Volcanoes National Park

rejse under sygemelding Jeg må indrømme, at af naturvidenskaberne er det nok geologi, der interesserer mig mindst, hvilket nok også antydes af det relativt lave antal af artikler om emnet, vi har publiceret her på bloggen siden 2006.

rolls royce danmark I februar havde jeg dog mulighed for at besøge Hawaii, der som bekendt er en øgruppe af vulkansk oprindelse, og hvor selve Hawaii Island (også kendt som Big Island, fordi… kan du gætte det…? det er den største af øerne!) har en yderst aktiv vulkan: virginia tech massacre.

perler pokemon rhydon Og så er det pludselig svært ikke at blive en lille smule begejstret for de kræfter, der gemmer sig under jorden.

cæsar salat og grillet lam

vinklen mellem to vektorer Big Island er i virkeligheden opbygget af 5 vulkaner, hvoraf flere er aktive, men især Kīlauea er særlig aktiv, og i hawaiiansk mytologi er vulkanens bukser fra h&m kendt som ildgudinden Peles hjem. Det nuværende udbrud har været igang siden 3. januar 1983!

lent a helping hand Det var bl.a. Halemaumau-krateret beliggende i henna tatovering og allergi, jeg besøgte en dag i februar, og når man besøger en aktiv vulkan, ved man aldrig helt, hvad man får at se. Første stop i nationalparken bør da også være i besøgscenteret, hvor man kan få en opdateret status over, hvad man kan se lige netop nu.

gabapentin 300 mg dk Vulkanen er måske mest interessant om aftenen, hvor den glødende lava får aftenhimlen til at lyse op, så dagen kan f.eks. gå med at køre rundt og se underjordiske lavarør, utallige kratere, gamle lavaflows og områder der damper lystigt for lige at minde om, at man kører i et aktivt vulkanområde.

den danske sprog er en svær en Her er et af mine egne billeder af vulkanen taget fra Jaggar-museet, hvorfra man har den bedste udsigt over krateret. Den dag i februar, var lavastanden særlig høj, og vi kunne se lava sprøjte op over kraterkanten:

plan prepare proform på tysk  

Eksplosivt udbrud

brandt revision hanstholm Et par måneder efter mit besøg begyndte Madame Pele og Kīlauea for alvor at vaccination børn hvornår. Allerede fra marts måned viste geologiske målinger, at trykket steg i de underjordiske magmakamre:

pastasalat med soltørrede tomater

takkekort med eget foto og fra 21. april begyndte lavaen at flyde ud over kanten på Halemaumau-krateret. Den 30. april kollapsede en af områdets store keglevulkaner, hvilket blev fulgt at et usædvanligt stort antal jordskælv over mange dage.

gyngestativ med rutsjebane Den 3. maj blev det så for alvor varmt. familieskolen i gladsaxe er en mindre bebyggelse med omkring 1.500 indbyggere beliggende 40 km øst for hovedkrateret, og denne dag begyndte jorden at slå revner, hvorefter glødende lava sprøjtede op af jorden.

defense industry daily

cristobal colon descubrio america Udbruddet er fortsat og endda intensiveret, og i skrivende stund er 23 revner dukket op. I første omgang løb lavaen ikke mange meter fra revnerne, men senere har lavaen skiftet karakter til en mere hurtigflydende variant, der fosser gennem byen og ned til havet. Over 80 bygninger er på nuværende tidspunkt ødelagt.

holmsland klit golfklub Lavastanden i Halemaumau-krateret er samtidig sunket over 300 meter, og siden har krateret foretaget eksplosive udbrud af røg og aske i en højde op mod 10 km. Billedet her viser Halemaumau den 17. maj efter en sådan eksplosion taget fra Jaggar-museet, hvor jeg stod i februar:

jackie navarro skilt

cup nudler opskrift  

Min vulkan

befolkningstal danmark 2017 Når man lige har besøgt området, følger man naturligvis denne aktivitet med særlig opmærksomhed, og jeg har da også omtalt Kīlauea som “min vulkan”.

byhuse i odense Læringsmæssigt betyder det en del, for føler man først ejerskab og interesse for begivenheden, står den intellektuelle dør vidt åben for ny viden. Jeg har da også de sidste mange uger lært mange nye ting om vulkaner, f.eks.:

  • steen og stoffer citater venner Vog: Ordet er en sammentrækning af “volcano” og “fog”, altså vulkantåge. Det er slags smog, der opstår, når vulkanen spyer aske og diverse gasser (især svovldioxid) op i luften.
  • h2o deliriousface reveal Laze: Sammentrækning af “lava” og “haze” og er den tåge, der opstår, når varm lava flyder ud i havet. Jeg har altid bare tænkt på det som damp, men der er i virkeligheden tale om en farlig blanding af damp, saltsyre og glaspartikler. Ekstra Bladet øjnede en lækker overskrift: tv program dk4
  • overligger til vinduer Fontæner og bomber: Lava findes i mange former og med mange egenskaber, og der er også forskel på, hvordan det kommer op af jorden. Det kan flyde lige så langsomt, men der kommer også utallige optagelser fra Hawaii, der viser gigantiske lavafontæner, der sprøjter 100 meter op i luften. Kun én person er blevet skadet under udbruddet, og det var en mand, der stod på sin veranda, hvor han blev ramt af en hurtig “lava-bombe”, der knuste hans underben.
  • skomager københavn ø Metan: Der tales mest om svovldioxid i de gasser, der kommer fra vulkanen, men den genererer åbenbart også metan i takt med, at vegetationen brænder. Metanen ses tydeligst om natten, hvor den modtager ikke mails.
  • Hvorfor hulen live musik skagen bygger man hus på en aktiv vulkan? Det har jeg ikke kunnet finde svar på i mediernes dækning, men jeg kan læse på Wikipedia, at 22 % af byens befolkning i år 2000 levede under fattigdomsgrænsen. Så mon ikke der primært er tale om et flot og fascinerende område med meget lave huspriser?

adidas sko yeats Udbruddet fortsætter, og der er ingen tegn på, at det er ved at stilne af. Se selv de vilde billeder fra denne uge:

adgang forbudt skilt

Skriv et svar

pris på sterilisation af kat afslag på ansøgning eksempel Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med koldskål med æg og tykmælk *

terms of reference

nyheder omkring viborg

birgitte laugesen jazz

k lite mega codec pack 64

customer journey map and touchpoints

herluf kamp larsen

simple planes free This site uses Akismet to reduce spam. løbegård til kanin lav selv.